Tips för hållbar odling

Under odlingssäsongen 2023 genomförde Flora-Linnéas Miljögrupp en studiecirkel om Smart vattenhushållning. Här delar de med sig av bra saker att tänka på.

HUSHÅLLA MED VATTNET! 

All odling bygger på att växterna får tillgång till vatten. Här kommer några råd för att bättre kunna hushålla med den värdefulla och emellanåt bristande resursen vatten. 

Skörda regnvatten

Vid regn samlas vatten på taken. Regnvattnet kan ledas ner i regntunnor om det finns takrännor och stuprör. Genom att samla regnvatten kan man minska förbrukningen av kommunalt renat och transporterat vatten. 

Ett litet räkneexempel: En takyta på 30 kvadratmeter kan vid en regnskur på 10 mm generera 300 liter vatten. En tumregel är dock att det finns ett visst spill. Det gör att man i detta exempel får multiplicera de 300 literna med 0,9. Resultatet blir då 270 liter i regntunnan – en ansenlig mängd vatten till våra odlingar. (en bild med formeln) 

Lagra regnvatten 

Det enklaste sättet att lagra regnvattnet är att ha minst två väl tilltagna regntunnor på sin lott. Men det finns naturligtvis många andra verksamma sätt: använd fantasin! 

Effektiv vattning 

Man kan hushålla väl med vattnet genom en effektiv bevattning. Uppluckrad jord gör att vatten lättare tränger ner och når växternas rötter. Låt inte jorden bli för torr och hård! 

Den bästa tiden på dygnet att vattna är tidigt på morgonen. Det fungerar även att vattna på kvällen, men morgonen är bäst! Undvik att vattna på dagen, särskilt om solljuset är starkt och värmen stiger – alltför mycket dunstar bort till ingen nytta. 

Bäst resultat får man om man punktbevattnar. Det gäller att koncentrera vattnandet till växternas närhet och se till att vattnet tränger ner till deras rötter. För utspridd bevattning gör mycket sämre nytta.  

Dutta inte! När man vattnar ska man göra det rejält. Syftet måste vara att se till att växternas rotsystem blir så djupgående som möjligt. Det leder till att växterna blir motståndskraftiga och att de på sikt inte kräver så mycket bevattning.  

Ett gott råd är att vattna efter att ett lätt regn har fallit. Då tränger vattnet lättare ner i jorden och når rotsystemen. 

God hushållning 

Ett medvetet val av växter gynnar hushållandet av vatten. Det gäller att välja växter som är bäst lämpade för de förutsättningar som råder på lotten. Växtligheten blir på så vis mer motståndskraftig och mindre bevattning kvävs. 

Fundera var på lotten som de olika växterna ges bäst förutsättningar för att växa. En växt placerad på ett för den gynnsamt ställe reducerar bevattningsbehovet. Täckodling och/eller användandet av svettslangar gör att man inte behöver vattna så ofta.  

Hushållningen gynnas om man är påläst och på ett genomtänkt sätt prövar sig fram till fungerande lösningar.